
אמת לא נוחה: אי אפשר למנוע את כל האסונות
אנשים רבים ראו את מה שמכונה ״אסון המעלית״ בסוף השבוע האחרון, בו נלכד זוג צעיר בדרום תל אביב במעלית מוצפת וטבעו למוות. לי אישית היה קשה שלא היה להסתכל על הדיווחים הללו, ולדמיין איך אני הייתי מרגיש במקומם, לכוד בתוך מעלית, רואה שהמים עולים על גדותיהם וחש חוסר אונים ופאניקה כשהמים עולים. פשוט קורע לב.
לאחר שהתבררו מימדי האסון, אלו הצטרפו לדיווחים על הצפות שהיו בכל תל אביב ביום שבת האחרון. הטענות של התושבים הם כמובן לעירייה: ״איך יתכן שבשנת 2020 יש כאלה הצפות שגורמות למוות בחניון?״. איך זה יכול להיות שכל פעם שיורד גשם בישראל, הוא כאילו תופס את המדינה בהפתעה, והרחובות נראים כמו פרק של The Walking Dead, במקום עיר מודרנית. הגדילה לעשות הוגה מובילה של תקופתנו, מאי גולן, כשצייצה:
כל שנה אותו סיפור. כולם מתלוננים על ההצפות המטורפות, על ההזנחה הפושעת, על ראש העיר. הזיכרון שלכם קצר כנראה, כי כשמגיע זמן בחירות משום מה חולדאי שוב נבחר. אותו אחד ששם פס על דרום ת"א כבר מעל עשור. אז לא הפגנות ולא פוסטים ובכללי - גם לא בני אדם מזיזים לו. תזכרו את זה בבחירות הבאות. pic.twitter.com/JvHPwwVuwr
— May Golan מאי גולן (@GolanMay) January 4, 2020
כשל החוכמה בדיעבד
הגשם שירד על איזור דרום תל אביב, הוא הכבד ביותר מאז שהחלו למדוד ירידת גשמים. מדובר באירוע חריג. בדיעבד, לכולם ״ברור״ שהיה צריך להתכונן אליו, אבל בדיעבד כולם חכמים. בפועל, השאלה הנכונה שצריך היה לשאול, היא האם העלות של מניעת סיכוני ההצפות בכל נקודה בישראל, גבוהה מן התועלת החברתית לה היא מביאה. בכלכלה נכונה, בודקים את ערך החיים הסטטיסטיים, מנתחים את נקודת האופטימום, ובודקים כמה שווה להשקיע במניעת אובדן החיים הסטטיסטיים.
למשל: ידוע שבכביש מסוים נהרגים כל שנה 3 אנשים. לשפץ את הכביש, כך שימות בערך אדם אחד בשנה בלבד, עשרה מליון שקלים. עכשיו, האם שווה למדינה להשקיע עשרה מליון שקלים כדי להציל בהסתברות גבוהה חיים של שני אנשים סטטיסטיים? כל כלכלה של מדינה, משקיעה כפי יכולתה בדברים הללו (ראו למשל מחקר מעניין שהוגש למשרד להגנת הסביבה בעניין, אם כי לפני שנים רבות).
אני לא אומר שבהכרח לא הייתה התרשלות. יכול להיות שכן, ויכול להיות שלא. העניין כרגע נמצא בחקירת משטרה: יתכן שהכבאים הגיעו לאירוע באיחור. יתכן שמוקד הכבאות לא תיעדף נכונה את הקריאות שהיו לפניו. יתכן שהצוות במקום התרשל. יתכן אבל, שפשוט לא היה מה לעשות.

סדר עדיפויות נכון- זה מה שאנחנו צריכים מהפולטיקאים שלנו
מה הייתה עיריית תל אביב צריכה לעשות כדי למנוע את אסון המעלית? להשקיע אינסוף משאבים בפיתוח מערכת ביוב כה משוכללת שלעולם לא תעלה על גדותיה? הכסף הזה צריך להגיע ממקום כלשהו, קרי משלמי המיסים. משלמי המיסים מוכנים לשלם עוד מיסים כדי להציל חיים סטטיסטיים שכאלה? גם מוקד הכבאות ״קרס״, כאשר 3 אנשים עם משכורת של כבאים, היו צריכים להתמודד עם 2,000 שיחות בשעה, כאשר המוקד בנוי להתמודד עם כמה מאות שיחות בשעה לכל היותר. האם צריך לשלש את מספר המוקדנים במוקד? אין בעיה, אבל מי ישלם את זה?
אם המדינה תוציא יותר כסף ממה שהיא מכניסה, בסופו של דבר, היא תיכנס לפשיטת רגל. מי יהיו הנושים שלה? ממשלות אחרות, קרן המטבע, וכדומה. המדינה תצטרך למכור נכסים, להיכנס למשטר צנע כמו יוון ולא תוכל לספק שירותים שהיא מספקת היום.
לכן, כאשר אין מספיק כסף לבתי חולים, לכוח אדם במשטרה, לעומס בבתי משפט, לקרונות רכבת, לאוטובוסים ועוד, חשוב להבין שמישהו צריך לשלם את כל החוסרים האלה. ממשלות אמנם יכולות ״לייצר״ לעצמן כסף, אבל הכסף הזה ייאבד מערכו אם הן ייצרו יותר מדי ממנו, כלומר לא בהתאם לתוצר שלהן.
כל שאנחנו יכולים לדרוש מן הפולטיקאים שלנו, הוא שיהיו ישרים בהוצאת הכסף שלנו. וכאן אם-כל-חטאת של הפוליטיקה הישראלית: למרות ההכנסות הרבות ממיסים הגבוהים בישראל (מע״מ גבוה במיוחד, מס הכנסה גבוה, הכנסות מאקזיטים וכדומה), הכסף הולך לדברים שברור שאין בהם שום קשר לצדק, אלא לפוליטיקה מטונפת: לא יכול להיות במדינה עם כלכלה מודרנית, שחלק כה גדול מן האוכלוסייה שלה, פשוט בוחר שלא לעבוד ולהתפרנס מקצבאות שונות. החרדים עושים זאת, לא על ידי טיעונים צודקים, אלא על ידי עריצות המיעוט המתאפשרת בשיטת המשטר שלנו. במדינה בה אזרחים נאלצים לבחור לעתים בין אוכל לבין תרופות, אסור לנו לקבל אוכלוסייה כה גדולה שבוחרת להיות ענייה. מדובר בתקציבים אדירים, שהתרומה שלהם למדינה הייתה יכולה לשנות את איכות חיינו מן הייסוד.
הפוליטיקה בישראל מושחתת בהיבטים רבים. מיליציות מיסוי עצמאיות, כפי שמכנה אותן גיא רולניק, נכנסות לנו לכיס ולוקחות משם כספים בכל מיני אמתלות, רק כדי לשמר את מנגנוני הגזל של עצמן: קק״ל, רשות שדות התעופה, חברת החשמל, והרשימה הולכת ומתארכת. שלא לדבר על מפעל ההתנחלויות האדיר, שאלוהים ציווה אותנו להקים, אבל לא נתן לנו מספיק כסף לעשות זאת.
לסיכום, העובדה שהתרחש אסון, אין היא אומרת בהכרח שהיה מחדל. המחדלים האמיתיים הם הכספים שגוזלים גורמים פוליטיים מאנשים רבים, רק לשם התועלת של מעטים. הלוואי שהבחירות בישראל היו על הדברים האלה. במקום זאת, הן על החסינות של נתניהו.
פוסטים נוספים

דיירקט בלוף: עד כמה אפשר לבטוח בסקרים של שלמה פילבר?
שלמה פילבר, שנודע בציבור כעד המדינה כנגד נתניהו בתיק 4000, הקים בשנים האחרונות ביחד עם שותפו צוריאל שרון, חברת סקרים וייעוץ אסטרטגי הזוכה לחשיפה רבה

זמן ישראל: ״הקונסוליירי: עתיד המדינה בידיים של מנדלבליט״
נתניהו יצר באמצעות תומכיו קונסטרוציה מעניינת, המשמשת אותם במאבק החסינות אותו הוא מנהל מאז התפוצצו בתקשורת תיקיו השונים. הם מצביעים על סתירה ביחס למצב המשפטי
לקריאה נוספת
דיירקט בלוף: עד כמה אפשר לבטוח בסקרים של שלמה פילבר?
שלמה פילבר, שנודע בציבור כעד המדינה כנגד נתניהו בתיק 4000, הקים בשנים האחרונות ביחד עם שותפו צוריאל שרון, חברת סקרים וייעוץ אסטרטגי הזוכה לחשיפה רבה בתקשורת. עד כמה ראוי להסתמך …זמן ישראל: ״הקונסוליירי: עתיד המדינה בידיים של מנדלבליט״
נתניהו יצר באמצעות תומכיו קונסטרוציה מעניינת, המשמשת אותם במאבק החסינות אותו הוא מנהל מאז התפוצצו בתקשורת תיקיו השונים. הם מצביעים על סתירה ביחס למצב המשפטי של נתניהו: אם אנחנו מאמינים …