
האם בית המשפט העליון באמת הופך אנשים לאזרחים סוג ב’?
המהפכה המשפטית המתרגשת על הציבור הישראלי היא אחד המהלכים הצינים וההרסניים בתולדות מדינת ישראל. במסווה של מלחמה לטובת ציבור הבוחרים שלהן, מבקשות מפלגות הקואליציה להשיג לעצמן מטרות נלוזות כגון העמקת הכיבוש בשטחים, קיבוע לפטור של החרדים מהשירות בצה”ל, מניעה של החרדים מהשתלבות בשוק העבודה (על ידי הגדלת קצבאות לאברכים), התחמקות ממשפט לנתניהו, ועל הדרך לעשות דווקא לליברלים שמאמינים בערכים כמו דמוקרטיה וזכויות אדם.
רץ ברשת,
— גיא לוי Guy levy (@levyguy77) April 19, 2023
מדהים, שתפו בכל מקום!
הפגנת המיליון! pic.twitter.com/mgJP6JKxw4
אולם באופן פומבי האמתלה של ההפיכה הזאת שונה לגמרי. אם נשאל את מפלגות הקואליציה השמרניות (מה שמכונה, לתפיסתי בשוגג, בתור “ימין”) המטרה היא “לחסל את הדיקטטורה של בג”ץ, להילחם באי-השוויון הקיים בין ספרדים לאשכנזים (“בגזענות, בניתוק”), ובעיקר למנוע מצב שבו “מיעוט אליטיסטי מחליט נגד הרצון של רוב העם“. דוגמה קלאסית להתבטאויות בנושא, אחת מיני רבות, היא בובת הגרב האנושית, מאי גולן, הפטריוטית הגדולה שהתחמקה משירות צבאי, אבל יודעת לצעוק היטב שהיא לא מוכנה לאפשר למיעוט אליטיסטי “להגיד לה מה לחוקק” (אף על פי שביקורת שיפוטית על החלטות המחוקק קיימת דה פקטו בכל העולם).
@maygolan8 האמת של הרוב המוחלט בישראל!
♬ צליל מקורי - מאי גולן
כרגיל הכל סיסמאות נבובות, הנסבות סביב “התיאוריה” לפיה ישנה דיקטטורה בלתי-נראית של המיעוט ששולטת נגד רצון העם, והופכת את מצביעי הקואליציה “לאזרחים סוג ב”, כאלה שהקול שלהם בקלפי לא שווה בערכו לקולות של מצביעי האופוזיציה. אבל הכי מרגש בעיני הוא הניסיון “להוכיח” את הדברים: ראו למשל את הסרטון להלן של האינסל אור רייכרט, בו הוא מנסה כביכול לבסס את הטענה לפיה המצב כיום הוא “שבגלל בג”ץ”, חלק גדול בציבור חש שהוא אזרח סוג ב’.
בגלל בג"צ. pic.twitter.com/dau25wl1Hs
— Or Reichert (@orreichert) February 12, 2023
נכון, אור רייכרט הוא בסופו של דבר הזיה מהטוויטר, ולא איזה פוליטיקאי חשוב או אפילו לא שופר בולט דוגמת אראל סג”ל או ינון מגל, ולכאורה אפשר להגיד שהוא לא מייצג שום דבר. עם זאת, האמת היא שלא ראיתי אף אחד מהימין מנסה אפילו לבסס את השטויות האלה של אזרח סוג ב׳, מבלי פשוט לנפק סיסמאות ריקות. כל כך הרבה אנשים התומכים בימין מעיזים לכנות את עצמם “אזרחים סוג ב׳” מבלי לצקת ולו קמצוץ של תוכן להזיה הזאת. משום כך, אין לי ברירה אלא להתבסס על הסרטון לצורך הפרכת התזה הזאת של “תומכי הרפורמה”. בנוסף לטענות המובאות בסרטון נגד בית המשפט העליון, טענות נוספות הושמעו על ידי העבריין לכאורה בנימין נתניהו, לפיהן בג”ץ מנע את מימוש מתווה הגז בחוסר סמכות, וכן מנע את ההוצאה של מבקשי מקלט מדרום תל אביב. לפיכך, אתייחס לכל הטענות הללו במרוכז במאמר זה.
לזה אתם קוראים אזרח סוג ב'?
אז קודם כל, נתייחס באופן כללי לטענות המובאות בכל הקמפיין הזה של אזרח סוג ב׳. נטען שבגלל בג”ץ לא הורסים בתי מחבלים, אסור לשלול אזרחות למחבלים, לא בוטל חוק איחוד משפחות, לא ניתן “לתת ענישה מרתיעה לסביבת המחבל”, לא גורשו מבקשי מקלט ודי זהו. נניח (רק נניח) לרגע שהכל נכון: האם ציבור שלם בישראל טוען בשיא הרצינות שהוא אזרח סוג ב’, בגלל שלא הורסים בתי מחבלים? בגלל הדבר הזה אתם באמת סבורים שהקול שלכם “הולך לפח”?
האם נתעלם מהאפליה הבוטה לטובת חרדים בגיוס לצה”ל שבג”ץ לא מנע לאורך השנים; בהרחבת מפעל ההתנחלויות ודיכוי הפלסטינים שלא נמנעו על ידי בג”ץ לאורך השנים (גירוש פלסטינים ממספר יאטא, גירוש פלסטינים ממזרח ירושלים, כריית מחצבים בשטחים, סיכולים ממוקדים; גדר ההפרדה ועוד מליאן-תלפים דברים שערורייתיים בהקשר של הכיבוש); בכך שלא נפסלה כהונת נתניהו לכהן עם כתב אישום ועוד באמת המון דוגמאות שאי אפשר להתעכב עליהן. כל אלו הושגו עבור תומכי מפלגות הקואליציה ואושרו או לא סוכלו על ידי בג”ץ, ובגלל משהו כל כך שולי כמו הריסת בתי מחבלים, אפשר בכלל להעיז ולטעון שהקול שלכם נפסל בבג”ץ? הימין מחזיק בכל עמדת השפעה כלשהי במדינה, וכל שעומד בינינו לדיקטטורה הוא פחות או יותר בית המשפט העליון, וזה מה שהופך אתכם לאזרחים סוג ב’? לא יודע, אני לא השתכנעתי.
לפי הקואליציה עצם העובדה שיש איזושהי מגבלה או ריסון על כוחו של השלטון, מביאה למצב שמצביעי השלטון הם אזרחים סוג ב׳. מי הם אזרחים סוג א׳ לשיטה זו? לא ברור ממש, עדיף לשם הטיעון שהאויב יהיה דמיוני ועמום, אחרת יהיה יותר קל להפריך את השטויות האלה. אני טוען שבסופו של דבר, תומכי הרפורמה עושים זאת במסגרת פוליטיקת הזהויות: המחנה שלהם מקדם את הרפורמה? “האשכנזים” מתנגדים לרפורמה? אז הם בעדה, ככה פשוט. תומכי הרפורמה כמובן יגידו שאני מתנשא (“קראתם לנו צ’חצ’חים ובבונים” הם יזעקו, כאילו אני אחראי לדברים שדודו טופז אמר לפני חמישים שנה), אבל לטעמי אין שום דרך אחרת להסביר תמיכה ברפורמה שכזאת, כאשר כל מה “שחסר” לאותם אנשים הוא להרוס בית של מחבל כמה שעות קודם, או לכלוא מבקשי מקלט לכמה חודשים יותר.
בגלל בג"ץ לא הורסים בתי מחבלים (שקר כלשהו)
הסרטון הקשקושי של רייכרט טוען שבגלל בג”ץ אסור להרוס את בית המחבל ביום הפיגוע, וכן שאסור להרוס בתי מחבלים שניסו לרצוח יהודים (ולא הצליחו ע.כ.). וואי וואי, איזה אזרחים סוג ב’ הם מי שתומכים דווקא במדיניות הזאת. דווקא את הדבר הכל כך חשוב הזה, של הריסת מחבלים ביום הפיגוע, הם לא מקבלים. באמת למה בכלל ללכת לטרוח ולהצביע בקלפי, עדיף לחתוך את הוורידים וזהו.
אבל רגע, תחזיקו את הסוסים שלכם: בית המשפט דווקא כן מאפשר הריסת מחבלים, פשוט לא ביום הפיגוע (משום שצריך לאפשר למשפחה זכות משפטית למנוע את ההחלטה) ולא כאשר מדובר בניסיון פיגוע. אפשר לא לאהוב את זה, אבל במדינת חוק כמו שישראל אמורה לשאוף להיות, יש איזונים ובלמים; דבר שכזה לא ישתנה גם אם בג״ץ יורכב מ-15 איתמר בן-גבירים. פשוט אין דרך אחרת להבין את החוק, וכדי לשנות זאת צריך להפוך לשלטון קיצוני יותר מבחינת היעדר האיזונים שלו מזה הקיים בצפון קוריאה. מעבר לכך, בית המשפט עצמו מונע הריסת בתי מחבלים במקרים מסוימים, משום שזו פרקטיקה כל כך קיצונית בהגדרתה: ענישה שהיא בהגדרה כלפי מי שלא חטא (מישהו אמר פעם: ”הנפש החוטאת היא תמות בן לא ישא בעוון האב ואב לא יישא בעוון הבן, צידקת הצדיק עליו תהיה ורישעת הרשע עליו תהיה” ספר יחזקאל, פרק י”ח, פסוק כ’). שלא לדבר על כך שמתוך מאות בקשות להריסת בתי מחבלים מצד המדינה, בודדות. בלבד נדחו בסופו של דבר.
מעבר לכך, המקור החוקי להריסת בתי מחבלים היא תקנה לשעת חירום מהמנדט הבריטי. במצבים רבים, בית המשפט העליון אומר שאם רוצים לעשות משהו פוגעני, אז ניתן לעשות זאת רק כאשר הוא מוסדר בחקיקה ראשית. כך גם בעניין זה: כל שבית המשפט אומר הוא ״רוצים להרוס בתי מחבלים? תפאדלו, פשוט תסדירו את זה בחוק״.
אגב, לאחרונה קרה שבימין המתקרנף, בניסיון המתמשך שלהם לזרוק בוץ על בג”ץ, ולקוות שמרוב המולה איש לא יבדוק את הדברים, האשימו את בג”ץ באירוע ספציפי של הימנעות מהריסת בתים, שהובילה כביכול לקורבנות טרור. האירוע הוא רצח טלי חטואל ובנותיה, שנהרגו בציר כיסופים לפני ההתנתקות מעזה. מדובר בפיגוע ירי שבוצע מבתים שמוקמו על הציר, שהיו אמורים להיהרס ולא נהרסו. ברבות השנים (כמעט עשרים), אראל סג”ל החליט שהסיבה שהבתים לא נהרסו היא שבג”ץ מנע את הריסתם: הנה, שוב הליברלים האלה, אכפת להם יותר מחיי ערבים מאשר חיי יהודים, וזו התוצאה (עוד עשר שנים, יטענו גם שבג”ץ פסק נגד פינוי חאן אל אחמר. מי יזכור את האמת בתוך בליל שקרים ודיסאינפורמציה). שוב, ההסתכלות הכי פשטנית והכי פשיסטית שיכולה להיות: קחו איזונים ובלמים של החוק, תוסיפו קצת חוכמה בדיעבד, תתבלו בפייק, והנה לה עלילת דם, שממשיכה לשכפל את עצמה עד היום. האמת היא, כפי שחשף המשתמש האנונימי בטוויטר, אור כרמי, שבג”ץ פשוט לא מנע את הריסת בתי המחבלים, ובדיון בעניין, הוא אישר לעשות כן. המדינה פשוט, בהיותה מדינת ישראל, לא עשתה זאת, כי הכל בלאגן פה.

שלילת אזרחות למחבלים
בסרטון של רייכרט כתוב שחור-על-גבי-לבן (בצירוף מוזיקה מסיתה ומאיימת), כי “בגלל בג”ץ אי אפשר לשלול אזרחות ממחבלים”. האמת היא, שהעניין נדון בבג”ץ, ובג”ץ דווקא אישר זאת. במקרה שנדון בבג”ץ בשנה שעברה, אמנם בית המשפט לא אישר את שלילת האזרחות במקרים הספציפיים שנדונו אז, וזאת משום שבאותו עניין נפלו פגמים דיוניים. עם זאת, מבחינה עקרונית, בית המשפט העליון בישראל מוכן להכיר בשלילת אזרחות למחבלים, וזאת בניגוד לכל שאר המדינות המערביות בעולם, אשר לא מכירות בכך.
מה עוד חשוב לומר בהקשר הזה? שני דברים (מתבסס על שרשור של אור כרמי בנושא):
- מדינת ישראל יכולה לשלול אזרחות רק ממי שהיא נתנה לו אזרחות מלכתחילה. כלומר, רק מערבים ישראלים, ולא מפלסטינים. יש מעט מאוד מקרים בהם ערבים ישראלים באמת מעורבים בטרור קשה.
- ממילא המשמעות של שלילת אזרחות אינה ענישתית ואינה הרתעתית. המשמעות שלה היא דקלרטיבית בלבד, ואף אחד לא טוען אחרת. היא אמנם נועדה לספק את יצר הנקם והשנאה של ימנואידים, אבל אין אף חבר כנסת או שר שטען שיש לה משמעות אפקטיבית לצרכי הרתעה. הרי כאשר לאדם אין אזרחות אחרת, מה יקרה לאחר שלילת האזרחות שלו? הוא יהפוך לתושב. מה המשמעות של הפיכה לתושב? אובדן הזכות להצביע בכנסת. אתם חושבים שאכפת לאותו ערבי ישראלי שהוא לא יוכל להצביע לכנסת?
"לא ניתן לעצור הגירה פלסטינית במסווה של איחוד משפחות"
גם הטיעון הזה מופיע בסרטון. גם כאן, אני לא יודע אם זה מפתיע או לא, אבל הטיעון הזה פשוט לא נכון. המציאות היא הפוכה: בג”ץ פעמיים דן בנושא של איחוד משפחות פלסטיניות לישראל במסגרת התקנה לשעת חירום המונעת איחוד משפחות (בג”ץ עדאלה ב-2006 ובבג”ץ 466/07 ח”כ זהבה גלאון ומרצ נ. היועץ המשפטי לממשלה מ-2012), ופעמיים דחה את העתירה. השופט אשר גרוניס אף ציטט את ברק (מהקשר אחר) וכתב כי “זכויות אדם אינן מרשם להתאבדות לאומית”. גם בן גביר היה חותם על ניסוח שכזה. בג”ץ לא פסל את ההוראה החוקית, למרות שמדובר בהוראת שעה המוארכת כבר עשרים שנה, ולמרות שהנימוק הביטחוני הוא קשקוש וברור שמדובר בכלי דמוגרפי (שהרי פלסטינים ממילא נכנסים לישראל בעשרות אלפים לצרכי עבודה, אז מה זה משנה אם הם מתחתנים כאן).

"בגלל בג"ץ לא ניתן לתת ענישה מרתיעה לסביבת המחבל"
כאן לא ברור למה התייחס ממש רייכרט בסרטון. אם התייחס לגירוש משפחות מחבלים, אזי הנושא דווקא נדון בבג”ץ ולא נפסל על הסף, אם כי בג”ץ שלל את השיקול ההרתעתי כשיקול. מנגד, יכול להיות שרייכרט אומר שיש אמצעים שלא נדונו בבג”ץ, אבל אין טעם לדון בהם היות והם ממילא ייפסלו. מכל מקום, תכליתו של המשפט הפלילי היא בין היתר להרתיע, אבל להרתיע את מבצע העבירה, לא את משפחתו. אם אנחנו לוקחים את הצהרותיהם של תומכי ההפיכה ברצינות, אזי מבחינת הימין הניאו-פשיסטי, עצם העובדה שיש על השלטון מגבלות כלשהן המונעות את שרירות ליבו, מהווה צורך בהפיכה. וזאת חבר’ה, התורה כולה.
"מנע הוצאת מסתננים מישראל"
כאשר בנימין נתניהו “נכנס לאירוע” הוא הבהיר לשיטתו את הצורך ברפורמה. דוגמה “מנצחת” מבחינתו היא הטענה לפיה נתניהו מנע הוצאת “מסתננים” מישראל. הנושא של מבקשי מקלט בישראל, נדון מספר פעמים בבג”ץ. בשנת 2013, בג”ץ 7146/12 נג’ט סרג’ אדם ואח’ נ’ הכנסת, נפסל תיקון מספר 3 לחוק למניעת הסתננות, שאפשר לכלוא מבקשי מקלט במתקן חולות למשך שלוש שנים ללא משפט וללא בדיקת הבקשה למקלט, בטענה שמדובר באמצעי לא מידתי, והכנסת נדרשה להציג הסדר חלופי.
כבר תוך כדי הדיון בבג”ץ אדם, כאשר היה ברור שהתיקון ייפסל, החלו בכנסת לעבוד על תיקון מס’ 4 לחוק, אשר עבר בכנסת לקראת סוף שנת 2013. תיקון זה קיצר את תקופת המעצר המנהלי לתקופה של שנה אחת, וכן קבע כי יחול רק על מי שנכנס לישראל לאחר תחילת תוקפו של התיקון. בבג”ץ 8425/13 (במאוחד עם בג”ץ 7385/13) נידון תיקון מספר 4 לחוק למניעת הסתננות, ושם גם נפסל התיקון בטענה שאינו מידתי. עם זאת, התיקון נוסח מחדש פעם נוספת, כך שניתן להחזיק מסתננים במשמורת לתקופה של עד שלושה חודשים (סעיף 30א לחוק), והוראה זו דווקא כן אושרה על ידי בית המשפט העליון כמו כן, אושרה החזקתם של מבקשי מקלט במתקן השהייה חולות לתקופה של שניים-עשר חודשים. מי שהפר את הוראות השהייה במתקן חולות ונתפס על כך, הושם במעצר במתקן סהרונים הסמוך, ולאחר שהסתיימה שהותו שם, הוחזר חזרה למתקן חולות (שנסגר בהחלטת ממשלה ב-2018). חולות לא נחשב טכנית למאסר, אבל בפועל מדובר היה במשהו מאוד קרוב לכך, ובית המשפט היה נכון לאפשר “שהות” בחולות למשך שנה, בתנאים לא תנאים, ומי שלא שיתף פעולה, גורש מייד לכלא סהרונים.
בנוסף למאמצי החקיקה (שכאמור לבסוף אושרו בבג”ץ) סיכמה מדינת ישראל עם אוגנדה כי היא תקלוט מבקשי מקלט שעזבו מרצון לישראל. בהתאם, מדינת ישראל הנהיגה הסדר של “עזיבה מרצון” כלפי מבקשי מקלט שפנו אליה בבקשה לעזוב, ועודדה את עזיבתם של מבקשי מקלט תוך מתן תמריצים כספיים לכך. לפחות ברמה ההצהרתית, נוהל העזיבה מרצון נועד עבור למבקשי מקלט שפנו באופן וולונטרי לרשות מיוחדת שהוקמה לשם כך במשרד הפנים. עם זאת, בתחילת שנת 2015 שינתה מדינת ישראל את “נוהל העזיבה מרצון” שהפעילה כלפי מבקשי מקלט, כך שהתווסף להסדר “סעיף כפייה” המאפשר (בתנאים מסוימים) להכניס למשמורת (קרי למעצר במתקן סהרונים) מבקשי מקלט אשר סירבו לעזוב למדינה שלישית למשך תקופה של שנה. בעקבות ערעור על עתירה מנהלית שהוגשה בנושא, נוהל הכפייה נפסל בבית המשפט העליון, וזאת לאור ההתחייבות של משרד הפנים שהעזיבה למדינה שלישית תיעשה בהסכמה אמיתית של העוזב/מגורש ( בהסכם החשאי כאמור), ולפיכך לא אושר לכלוא “סרבני עזיבה” לתקופה העולה על 60 ימים, שהרי בכך לא מתקיימת הסכמה אמיתית.
על כך קמה צעקה גדולה גדולה בארץ. שרת המשפטים דאז, איילת שקד, אמרה אז כי “הציונות אינה צריכה להמשיך… לכופף את ראשה בפני מערכת זכויות פרט המפורשת באופן אוניברסלי ובדרך המנתקת אותה מדברי ימי הכנסת ומהיסטוריית החקיקה שכולנו מכירים… מערכת המשפט בישראל מקדשת את זכויות הפרט באופן קיצוני כל כך, ומפסיקה לקחת חלק במלחמה על עצם קיומה של המדינה ועל יכולתו של העם היהודי לנהל חיי קהילה ומדינה”.
כן, איילת שקד; לא מתגעגעים. אולם שימו לב מה אמר אז העיתונאי בן דרור ימיני על החלטת העליון. ימיני, מבקר מוטרף של מערכת המשפט, ומי שבעיני הוא בדרך כלל מניפולטור לא קטן, אמר אז:
“שקד טעתה פעם נוספת. משום שהנשיאה, מרים נאור, שכתבה את עיקר פסק הדין, דחתה אחת לאחת את טענות ארגוני הזכויות. היא קבעה שאין צורך בהסכמה של מסתנן כדי להרחיק אותו מישראל למדינה שלישית; היא קבעה שהמדינה השלישית שאליה מורחקים המסתננים היא “מדינה בטוחה”; היא קבעה שאין לפסול את ההסכם עם המדינה השלישית למרות שהוא חשאי; היא דחתה את טענות ארגוני הזכויות על פגיעה במגורשים; היא שללה את דרישת ארגוני הזכויות לפיקוח חיצוני על ההסכם; והיא גם לא שללה את זכותה של המדינה להחזיק מסתננים במשמורת, גם יותר מ־60 יום, כדי לאלץ אותם לעזוב את ישראל.
הדבר היחידי שעשה בג”ץ, ההגבלה למשמורת של 60 יום לצורך הרחקה למדינה הספציפית, הוא פועל יוצא גם של החוק הישראלי וגם של ההסכם בין ישראל לבין אותה מדינה שלישית שלא מוזכרת בשמה. אם ישראל עצמה חתומה על הסכם השולל גירוש, מה לנו, ובעיקר לשרה שקד, כי נלין על בג”ץ? בסעיף 124 לפסק הדין קובעת הנשיאה נאור: “ככל שיאותר מתווה חלופי להרחקה שאינו כרוך בהסכמתו של השוהה, הוא מחויב לשתף פעולה באופן מלא עם ההרחקה – ואם לא יעשה כן, יהיו רשאים המשיבים להחזיקו במשמורת לצורך הרחקתו אף מעבר ל־60 ימים”. כלומר, אין שום צורך לשנות את החוק. צריך לשנות את ההסכם עם המדינה השלישית. זה לא בג”ץ שמונע גירוש, זה ההסכם”.
כלומר שוב נמנעים מלהיכנס לפרטים, ופשוט זורקים בוץ ורפש עד שהרעש יגרום לכולנו לשכוח על מה בכלל התווכחנו. מי שמתעמק בפרטים, מוצא שבג”ץ הישראלי הוא רחוק מלהיות מגן נועז של זכויות אדם ואקטיביזם. עם זאת, מה שמפריע באמת לקואליציה הם דברים כמו חוק הגיוס או משפט נתניהו, ולא הטיות לכאורה ליברליות כאלה ואחרות.
"עצר את מתווה הגז"
נתניהו הדגיש את החשיבות ברפורמה, למשל כאשר הלין על כך שבג”ץ “תקע” את הגז באדמה. מה שבג”ץ עשה בזמנו הוא לבטל את מה שכונה “פסקת היציבות”, שם רצתה לעגן הממשלה בהסכם מצב שבו היא מתחייבת בפני חברות הגז לא לעשות שינויים רגולטוריים בנושא מיוזמתה. האמת היא שלאחר ההחלטה הזאת, תוך חודשיים תוקן ההסכם ללא הפסקה הזאת והמתווה יצא לדרך. מי שבאמת תקע את מתווה הגז הן חברות הגז, שרצו לשבור את מדינת ישראל ככל האפשר, וכמובן הצליחו בכך. מתווה הגז שאושר לבסוף הוא פשע נגד הציבור הישראלי, אבל נתניהו כהרגלו, הופך כישלון להצלחה, ודמיון למציאות.
הדוגמאות ההפוכות מדברות בעד עצמן
כל אלו שמלינים על האובר-ליברליות של בית המשפט העליון, ועל ההקשחה שהוא מציב בפני הממונים על ביטחון ישראל, כנראה לא קראו מעולם פסק דין של בית המשפט העליון, בוודאי לא את אלה שהם כביכול קובלים עליהם. בית המשפט העליון הוא חותמת גומי למדיניות הביטחונית של הממשלה: הוא אישר סיכולים ממוקדים, אישר גירוש 400 מחבלי חמאס ללבנון, אישר אינספור מעצרים מנהליים, בנייה של גדר ההפרדה (למרות תיקונים נקודתיים בתוואי הגדר) ועוד. הביקורת מימין כלפי בית המשפט העליון היא אחת האירוניות המזהירות בחברה שלנו, אולם עבור רבים היא התקבעה כמציאות שאין בלתה.
פוסטים נוספים

למה גם אתם צריכים להצטרף לסיור של שוברים שתיקה
בתור בלוגר מוביל דעה בשמאל שכמוני (לא באמת), החלטתי להצטרף לסיור מאורגן של ארגון שוברים שתיקה, כדי לראות בעצמי What the fuss is all about.

שאלות ותשובות לקראת הסיפוח
שאלות ותשובות בנושא הסיפוח לפניכם קובץ שאלות ותשובות בנושא הסיפוח. מטרת הקובץ היא לנסות לתת לאנשים מידע וטיעונים בנושא הסיפוח. לא מדובר בדעה ממצה, ולא מדובר
לקריאה נוספת
למה גם אתם צריכים להצטרף לסיור של שוברים שתיקה
בתור בלוגר מוביל דעה בשמאל שכמוני (לא באמת), החלטתי להצטרף לסיור מאורגן של ארגון שוברים שתיקה, כדי לראות בעצמי What the fuss is all about. בשירותי הצבאי שירתתי חלק מן …שאלות ותשובות לקראת הסיפוח
שאלות ותשובות בנושא הסיפוח לפניכם קובץ שאלות ותשובות בנושא הסיפוח. מטרת הקובץ היא לנסות לתת לאנשים מידע וטיעונים בנושא הסיפוח. לא מדובר בדעה ממצה, ולא מדובר בתורה מסיני. המסמך משקף את …