אורלי לוי המשותפת
אורלי לוי בראיון לפני הבחירות. צילום מתוך ה-Youtube של התאגיד

פסילתה של המשותפת, משמע פסילתם של ערביי ישראל

ביום שישי קיבלה אורלי לוי ריאון מפנק במוסף לשבת של ידיעות אחרונות, ובו קיבלה הזדמנות להציג את ״האמת שלה״ ביחס להחלטה שלה לטרפד את הנסיון של גנץ להקים ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת מבחוץ. בראיון אמרה לוי:

“אין לי בעיה עם הציבור הערבי. הבעיה שלי היא עם המנהיגים של הרשימה המשותפת שכולם מתנגדים לרעיון של מדינה יהודית ורוצים לבטל את חוק השבות ואת סמל המדינה. חלקם, בייחוד ממפלגת בל”ד, גם תומכים בטרור. מממשלה לא יכולה להישען על קולות של תומכי טרור. צריך להסביר את זה בכלל? איך אפשר לשבת עם אנשים שמעודדים לרצח? זאת בושה שבכלל הגענו לדבר על זה. זו יריקה בפרצוף של המשפחות השכולות״.

אורלי רוצה להבהיר לנו שהיא לא גזענית. היא? אין לה בעיה עם ערבים, פשוט יש לה בעיה עם הרשימה המשותפת, היות והרשימה תומכת בטרור. היא כמובן לא היחידה שמנסה ליצור חיץ בין המשותפת לבין ערביי ישראל. כך עושה השבוע גם מירי רגב, וכך מקפיד לעשות גם נתניהו כאשר הוא מדבר על הרשימה המשותפת.

אותי אישית הטריק הזה לא משכנע, ואני אנסה לשכנע גם אתכם שלא להשתכנע ממנו. ראו למשל את ההצבעה בעשרת היישובים הערבים הגדולים ביותר בישראל (לא כולל ערבים מעורבות כמו חיפה, עכו, רמלה וגם תל אביב שכוללת את יפו):

הצבעה למשותפת

לקחתי את הנתונים האלה מהאתר של ועדת הבחירות המרכזית. אחוזי ההצבעה למשותפת ביישובים הללו הם 95%. אני מודה, אני לא אוהב סטטיסטיקה (כפי שאמר מרק טווין: “יש שלושה סוגים של שקרים: שקרים, שקרים מתועבים וסטטיסטיקה”). אבל לעזאזל, 95% אחוזי תמיכה למשותפת בעשרת היישובים הערבים הגדולים! תיכנסו לנתונים המלאים באתר, ותראו בעצמכם שהמגמה בכל היישובים הערבים זהה.

הכל בא לומר, שהנסיון הזה לייצר הפרדה בין המשותפת לבין הציבור הערבי, הוא ללכת עם ולהרגיש בלי, גרסת הגזענות: להגיד שאנחנו לא נגד הערבים בכללי, אלא נגד המשותפת ספציפית, שהם כביכול לא מייצגים את הערבים. גם לציבור עצמו, שרווי ממילא גזענות נגד ערבים, נוח לחיות עם העמדת הפנים הזאת. 

עודה
איימן עודה. צילום: jstreetdotorg

האם בכל זאת הדה-לגיטימציה לרשימה המשותפת מוצדקת?

פסילת המשותפת על הסף, משמע פסילתו של כל הציבור הערבי, היות והציבור הערבי תומך ברשימה המשותפת באופן גורף. עכשיו יש הנחה נוספת שצריך להתמודד איתה, כדי להגיע למסקנה מבוססת בנוגע להצדקתה של פסילת הרשימה: האם הרשימה המשותפת תומכת טרור? ואם כן, אולי זה מוצדק לפסול את הציבור הערבי?

ובכן, שאלת מהותה של הרשימה המשותפת היא מורכבת. כפי שכבר כתבתי, בתוך הרשימה המשותפת יש גורמים אשר תומכים בטרור. אין טעם לייפות את זה, צריך להתמודד עם המציאות כפי שהיא. סיעת בל״ד (למצער), תומכים בזכותם של הפלסטינים להתנגד התנגדות מזוינת לכיבוש. הרשימה אמנם מגנה אלימות, אולם מבחינתם האלימות מגיעה קודם כל מצה״ל בעצם הכיבוש, ולפלסטינים זכות להתגונן מפניו בצורה אקטיבית (טרור? לוחמי חופש? מה שתחליטו). לכן, להרבה אנשים קל להגיד: טוב, הם תומכים בטרור, טרור זה רע, אז זה בסדר לפסול את המשותפת על הסף. 

על כך אני רוצה לומר שני דברים: הראשון, התמיכה של בל״ד (או המשותפת בכללה, תלוי את מי שואלים) בטרור היא רטורית בלבד. כלומר, אם שואלים אותם, אז הם נגד הכיבוש, ובעד זכותם של הפלסטינים להגן על עצמם. בדעה שלהם, זה מה שהם מאמינים בו. הם לא עושים שום דבר אקטיבי בנדון. אולם מבחינה מהותית, מה שהמשותפת עושה הוא לייצג את הציבור הערבי ועמדותיו. ההצהרות הבעייתיות מבחינתן הן בשוליים ביחס למהותה של המפלגה.

הנקודה שלי, היא שבכל הנוגע למשותפת, לוקחים את השוליים והופכים אותו לעיקר. נשמע מאולץ? לא כשמתחילים לעשות השוואות. אם ניקח התבטאויות עבר של פחות או יותר כל פוליטיקאי בכנסת, נמצא דברים חמורים לא פחות: בצלאל סמוטריץ׳ אמר למשל “אני הומופוב גאה״. הוא גם אמר למשל: ״טבעי שאשתי לא תרצה לשכב ליד מישהי שהרגע ילדה תינוק שאולי ירצה לרצוח את התינוק שלה עוד עשרים שנה. הכי טבעי והכי נורמלי בעולם״. למה אף אחד לא אומר ברצינות שאסור להקים ממשלה שנתמכת על ידי בצלאל סמוטריץ׳? הסיבה היא שישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית. אבל על החלק של  ה״הדמוקרטית״ אפשר להתפשר הרבה יותר בקלות. על החלק של היהודית? חליעה לאללה.

דרעי למשל הוא עבריין מורשע. למה אף אחד לא אומר, איך אפשר לשבת בממשלה עם עבריין מורשע? (כלומר, יש כאלה שאומרים, אבל אז מוקיעים אותם כשמאלנים ולא צריך להתמודד עם הטענות שלהם). למה לא אומרים שישיבה עם דרעי משמע תמיכה בפשע? למה לא אומרים שזו יריקה בפרצוף למשטרה ולמערכת המשפט? שוב, כי מותר לדרוך על ״היהודית״, אבל מ״הדמוקרטית״ לאף אחד לא אכפת.

עולם הפוך

הדבר השני שאני רוצה לומר על הדה-לגיטימציה של המשותפת, הוא שהשאלה לא צריכה להיות, האם המשותפת מייצגת את הציבור הערבי או לא, אלא מדוע שהציבור הערבי בכלל יאמין שיש איזושהי מפלגה שרוצה בטובתו, שהיא לא הרשימה המשותפת. רוצה לומר, גם אם נניח והמשותפת תומכת טרור, ו-20% מהערבים עדיין מצביעים כמעט פה-אחד לרשימה המשותפת, מה זה אומר על השלטון שלנו? על החברה הישראלית? לדעתי לפחות, זה אומר שערביי ישראל אמנם רוצים לחיות את חייהם, אבל מבחינה אתנית הם מחוברים לאתניות הערבית-פלסטינית. ממשלת ישראל בעצם אומרת שהדעה בנושא של 20% מהמדינה, ותכלס, הרבה יותר מזה, שהרי רבים תומכים בפתרון הסכסוך עם הפלסטינים, בכלל לא נחשבת.

ערביי ישראל פשוט חיים בספרה אחרת, נפרדים מאיתנו. נכון, יש המון דוגמאות לדו-קיום, ואני יודע שיש לכם מקום של ערבים ממש נחמד ושאתם מתים על החומוס שלהם, וגם יש לכם חבר ערבי ותראו מה הולך בעכו וחיפה וזה. כל אלה דוגמאות שאינן מעידות על הכלל, והוא שערביי ישראל מתקיימים במציאות נפרדת מבחינות רבות, ומרגישים שהשלטון פשוט עוין אותם. שלטון שלמשל מחוקק חוק שנועד לפגוע רק בהם, חוק קמיניץ, וברגע שגילו שהוא עשוי להיות מופנה גם ליהודים, מיד הוסכם כי יש לבטלו (מִשְׁפַּט אֶחָד יִהְיֶה לָכֶם כַּגֵּר כָּאֶזְרָח?!). 

ממשלת ישראל תמשיך לדכא את ערביי ישראל, ותמשיך לעשות ככל שביכולתה כדי לסכל את הקמתה של מדינה פלסטינית, ולהותיר אותנו בסכסוך נצחי. גם גנץ לא מתנגד להנחות היסוד האלה, ובוודאי שלא ליברמן. כל שנותרו הן הרשימה המשותפת והרשימה של העבודה-גשר-מרץ, שהתפרקה גם היא עם עזיבתה של אורלי לוי, ובכנסת הבאה היא תשפיע על החקיקה פחות מהשקשוקה שמוכרים במזנון הכנסת. משום כך, לא נותר אלא להצביע משותפת.

פוסטים נוספים

לקריאה נוספת
  • למה גם אתם צריכים להצטרף לסיור של שוברים שתיקהלמה גם אתם צריכים להצטרף לסיור של שוברים שתיקה
    בתור בלוגר מוביל דעה בשמאל שכמוני (לא באמת), החלטתי להצטרף לסיור מאורגן של ארגון שוברים שתיקה, כדי לראות בעצמי What the fuss is all about. בשירותי הצבאי שירתתי חלק מן …
  • שאלות ותשובות לקראת הסיפוחשאלות ותשובות לקראת הסיפוח
    שאלות ותשובות בנושא הסיפוח לפניכם קובץ שאלות ותשובות בנושא הסיפוח. מטרת הקובץ היא לנסות לתת לאנשים מידע וטיעונים בנושא הסיפוח. לא מדובר בדעה ממצה, ולא מדובר בתורה מסיני. המסמך משקף את …

תגובה אחת

בא לכם להגיב?