
שליטה בוועדה למינוי שופטים וביטול שיטת הסניוריטי
התיקון הכי גדול שצריך לעבור במסגרת ההפיכה (אלא אם ההפיכה איכשהו תבוטל במו”מ בין הצדדים המתקיים בבית הנשיא) הוא קבלת שליטה בוועדה למינוי שופטים. המצב כיום הוא שהרכב הוועדה למינוי שופטים מונה תשעה חברים:
- שר המשפטים – והוא העומד בראשה, ושר נוסף לפי בחירת הממשלה.
- שני חברי כנסת שנבחרו לכך בהצבעה חשאית (התקבע נוהג, שאינו כתוב בחוק, לפיו יהיה חבר כנסת אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה).
- שני חברי לשכת עורכי הדין שנבחרו בבחירות חשאיות על ידי המועצה הארצית של הלשכה.
- נשיא בית המשפט העליון, ושני שופטי עליון נוספים (לרוב נבחרים לפי הוותק שלהם).
בשנת 2008 (בעקבות תיקון שיזם שר המשפטים דאז, גדעון סער) תוקן חוק בתי המשפט בסעיף 7(ג)(1) כך שהצעת הוועדה על מינוי של שופט לבית המשפט העליון, תהיה על דעתם של שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה.
התיקון המוצע
לפי תוכנית נתניהו-לוין המעודכנת, הרכב הוועדה יהיה כדלהלן:
- נשיא בית המשפט העליון, ושני שופטי עליון נוספים.
- שר המשפטים ושני שרים נוספים.
- שלושה חברי כנסת מהקואליציה.
- שני חברי כנסת מהאופוזיציה.
לצורך שני המינויים הראשונים בכנסת מסוימת של שופט עליון, נדרש רוב רגיל (שישה חברים). כמו כן, שופטי העליון יעברו “שימוע” בפני ועדת חוקה של הכנסת בטרם המינוי.
מה זה אומר?
המשמעות היא שליטה מלאה לקואליציה בהליך של מינוי שופטים לעליון בישראל. באמצעות הרוב הזה, תוכל הקואליציה לעקוף של שיטת הסניוריטי, שאינה קבועה בחוק אלא נובעת כתוצאה מנוהג, לפיו השופט הוותיק ביותר מתמנה לנשיא בכל פעם שנשיא מתחלף. לפי המוצע, הקואליציה אפילו תוכל למנות נשיא מבחוץ, כלומר לאו דווקא שופט מכהן, אלא פחות או יותר כל אחד (אפשר להציע למשל את ינון מגל או יעקב ברדוגו). מכל מקום, באמצעות הרוב המשוריין של הקואליציה ושליטה על מינוי הנשיא של בית המשפט העליון, תוכל בין היתר הקואליציה לנצל את סמכויות נשיא העליון, שהן בין היתר למנות את הרכב השופטים שידון בתיקי נתניהו, ועל הדרך, להרוויח עוד קול בוועדה למינוי שופטים.
הטעמים לשינוי הם שכך יושג “גיוון בבית המשפט העליון” וכן “שיקוף של רצון העם”. אני סבור שכבר צריך היה להיות ממילא ברור שאין הגיון לקחת את הטעמים הללו ברצינות. נתניהו בפוליטיקה שלושים שנה, ובמהלכן הביע התנגדות אקטיבית לתיקונים מתונים הרבה יותר לשם הגנה על עצמאות מערכת המשפט, ורק כעת כאשר הוא נאשם בפלילים, וחבריו לקואליציה מחזיקים באינטרסים משל עצמם, הוא סבור שזה הדבר הכי דחוף בעולם. אולם למען הסר ספק, אציין כמה הפרכות ישירות לטענות הללו.
בעבר (וגם כעת מצד תומכי ההפיכה) נטען כנגד שופטי בית המשפט העליון כי הם דואגים למנות רק מי שתואם לתפיסת עולמם. בפועל, לכל היותר היה לשופטי העליון את הכלי של וטו בוועדה למינוי שופטים, וזאת בהנחה שנציגי לשכת עורכי הדין הצביעות בהתאם למה שציפו מהם שופטי העליון (בפועל, ראינו בזמנו עם שקד ואפי נוה שאין הכרח שזה יקרה). מעבר לכך, התיקון של גדעון סער מ-2008 שינה את המצב, על ידי כך שיצר וטו הדדי של הקואליציה והאופוזיציה, כך שכל מועמד לעליון צריך להתמנות בהסכמה של שני הצדדים, מה שבאמת יכול להביא לגיוון. מנגד, התיקון המוצע ייתן שליטה מוחלטת לקואליציה במינוי שופטים, לא גיוון ולא בטיח.
כאשר שופטים יודעים שעליהם לרצות את הפוליטיקאים כדי להתקדם, יתכן והם יתאימו את פסיקותיהם לרוח הפוליטית המנשבת. אז תטענו: טוב, אבל כרגע הם מנסים לרצות את השופטים הקיימים כדי להתקדם. אולם האמת היא שמה ששופטים רוצים, הוא לתת פסיקות שאחוזי ההפיכה בערעור עליהם יהיו נמוכים. שופט שהערעורים עליו גבוהים, משמע הוא שופט לא מדויק. העצמאות של השופטים ואי התלות שלהם מול פוליטיקאים, מאפשרת להם לשים יותר דגש על מקצועיות ולא על חנופה ופוליטיקה. איך אמר מנחם בגין בזמנו:
“אנחנו באים להבטיח את אי-תלותם של השופטים, ולשם כך עלינו להבטיח במידת האפשר גם את אי-תלותם של ממניהם”.
גם השימוע הנזכר לעיל לא אמור להועיל לציבור: הקונספט של שימוע הוא העתקה מהרעיון של השימוע שעוברים שופטים בסנאט בארצות הברית בטרם הם ממונים. אולם בית המשפט העליון בארצות הברית עצמאי וחזק יותר מזה של בית המשפט בישראל, וממילא הפרדת הרשויות שם חזקה יותר. הווה אומר, בארצות הברית “זה הגיוני להחליש” את השופטים על ידי העברתם שימוע בסנאט, אך לא בישראל, כאן הרשות השופטת פחות עצמאית, ואם תעבור הרפורמה, היא תהיה פשוט אסקופה נדרסת.
מה עומד ביסוד ההנחה לפיה בית המשפט העליון מנותק מערכי הציבור, ומנסה להשליט את תפיסת עולמו באמצעות פסיקותיו? אם ניקח את הטיעון של תומכי הרפורמה ברצינות, הוא הולך בערך ככה: שופטים נותנים ביטוי לתפיסות הערכיות האישיות שלהם כאשר הם פוסקים. עם זאת, תפיסותם הערכיות שונות מאלו של מרבית הציבור, הודות לשיטת מינוי השופטים בישראל. משום כך, צריך לתקן את העיוות הזה.
עכשיו, הטענה הזאת אינה משוללת היגיון. זה נכון ששופטים אכן נותנים ביטוי לתפיסות האישיות שלהם במצבים מסוימים. אולם המקרים הללו הם בקצה של הקצה, וממילא אין מדובר בגחמות אישיות, אלא תפיסות אשר מנסות להתחקות אחר הצייטגייסט החברתי ושיקולים כגון צדק והוגנות. לקחת את הנקודה הזאת ולעשות ממנה עילה לרפורמה היא מעשה הונאה. שופטים פוסקים בניגוד לעולם הערכים שלהם ובניגוד לדעות האישיות שלהם כל יום ביומו.
הגישה של קואליציית הימין היא שילוב פוליטיקת זהויות וגישה היפר-ריאליסטית של המשפט. לפי תפיסת הימין, אי אפשר לסמוך על שופטים שהרי שופטים הם רק בני אדם, וככאלה הם לא יכולים להתעלם מהטיות אישיות כגון תפיסת עולם, ולכן צריך להכניס אנשים “משלנו”, שיפסקו כמו שאנחנו רוצים, שיקדמו את הערכים שאנחנו רוצים לקדם. בפועל, מקדמי ההפיכה לא רוצים שופטים שיבטאו את תפיסת העולם הערכית של כלל הציבור בישראל, אלא את תפיסת העולם הערכית של ציבור תומכי הרפורמה בלבד, קרי קואליציית המלפגות הסקטוריאליות שלא מעניין אותן דבר מלבד האינטרסים של הסקטור.
פוסטים נוספים

למה גם אתם צריכים להצטרף לסיור של שוברים שתיקה
בתור בלוגר מוביל דעה בשמאל שכמוני (לא באמת), החלטתי להצטרף לסיור מאורגן של ארגון שוברים שתיקה, כדי לראות בעצמי What the fuss is all about.

שאלות ותשובות לקראת הסיפוח
שאלות ותשובות בנושא הסיפוח לפניכם קובץ שאלות ותשובות בנושא הסיפוח. מטרת הקובץ היא לנסות לתת לאנשים מידע וטיעונים בנושא הסיפוח. לא מדובר בדעה ממצה, ולא מדובר
לקריאה נוספת
למה גם אתם צריכים להצטרף לסיור של שוברים שתיקה
בתור בלוגר מוביל דעה בשמאל שכמוני (לא באמת), החלטתי להצטרף לסיור מאורגן של ארגון שוברים שתיקה, כדי לראות בעצמי What the fuss is all about. בשירותי הצבאי שירתתי חלק מן …שאלות ותשובות לקראת הסיפוח
שאלות ותשובות בנושא הסיפוח לפניכם קובץ שאלות ותשובות בנושא הסיפוח. מטרת הקובץ היא לנסות לתת לאנשים מידע וטיעונים בנושא הסיפוח. לא מדובר בדעה ממצה, ולא מדובר בתורה מסיני. המסמך משקף את …